Iedereen kent rum, maar wat is rum eigenlijk?

Rum moet  bereid zijn door alcoholische vergisting en distillatie van molasse of stroop, afkomstig van de productie van rietsuiker, of van suikerriet sap. Het alcoholgehalte bedraagt niet meer dan 96% en niet minder dan 37,5%.

Aangezien er bij rum dus geen rijpingstijd vereist is kan dit (bijna) direct na het distilleren gebotteld worden. Met of zonder toevoeging van karamel is er dus zeer snel een witte (blanco, light, silver) of bruine (dark, brown, gold) rum te maken.
Naast deze zijn er ook nog de “spiced rums”, die een toevoeging krijgen van smaak- en kleurstoffen. Tegenwoordig zo ongeveer alles wat je maar kan bedenken, van alle soorten vruchten en bessen, tot honing, kokos, vanille, kruiden,… noem maar op.
Naast bovenstaande hebben we dan de groep “aged rums”, ook wel “sipping rums”. Gelagerd, uitgezocht en geblend door de masterblender. Door stijl, opbrengst, leeftijd en variatie zeer verschillend in prijs.
Rum wordt tegenwoordig  in veel meer landen geproduceerd dan vroeger en door jonge generaties wordt veel geëxperimenteerd met o.a. bereidingsmethodes en (soorten) houtopvoeding.

Indeling gebaseerd op gebied met een kijk op de historie:
Spanish Style – Ron:
Geproduceerd in Cuba, Guatemala, Panama, Dominicaanse Republiek, Nicaragua, Puerto Rico, Columbia en Venezuela, zijn gemaakt volgens de Spaanse traditie, gemaakt van molasse en gedistilleerd in column stills, hebben deze een makkelijk en zacht karakter.

English Style – Rum:
Geproduceerd in Jamaica, Britse bovenwindse eilanden, Barbados, Saint Kitts, Trinidad en de Demerara regio van Guyana. Net als de bij Spaanse stijl worden deze gemaakt van molasse (het afvalproduct bij de suikerbereiding). Over het algemeen voller en zwaarder en krachtiger, vaak door het gebruik van traditionele “pott-stills”.

French style – Rhum (agricole):
Van alle rum producerende landen is Frankrijk de enige die een wettelijk raamwerk heeft gemaakt voor productie en etikettering in de overzeese gebieden.
Geproduceerd in de Franse Antillen, Guadeloupe, Martinique, Reunion, Haïti, Mauritius en Marie-Galante staan bekend om hun Rhum Agricole, maar ook traditionele stijlen worden hier gemaakt. Niet gemaakt van de molasse, maar van het hele suikerriet, wat weer alles te maken heeft met de loop van de geschiedenis. Deze stijl is veel fruit in de geur, redelijk droog in de smaak met fruit en plantaardige tonen.

Solera en Rum
Op een aantal rums komen we de term solera tegen, meestal tezamen met een leeftijd, bijvoorbeeld 15 en soms een jaartal, bijvoorbeeld 1825. Het solerasysteem is ontstaan in Jerez, Spanje, en bedacht om een constante kwaliteit te verkrijgen.

Hoe werkt het?
Om het zo makkelijk mogelijk te maken praten we hier over een hele kleine solera (al zijn ze in de praktijk meestal veel groter), die bestaat uit 6 fusten; 3 op de grond, daarop 2 gestapeld en daarop 1 fust, zodat er 3 lagen fusten ontstaan. Het bottelen of aftappen uit de solera gebeurd alleen uit de onderste laag. Zodra dit gebeurd is, en er dus ruimte komt in de fusten op de grondlaag, worden deze bijgevuld uit de 2 fusten die hierboven liggen. Deze worden op hun beurt weer afgevuld vanuit het bovenste fust. Deze wordt weer gevuld met de nieuwste oogst of de nieuw gemaakt “spirit”. Hierdoor ontstaat een doorlopende kwaliteit die heel constant is. Een solera systeem wordt dus niet opgezet voor een vintage maar heeft als doel om decennia of nog langer in gebruik te hebben, zodat er een “benchmark” drank ontstaat die heel herkenbaar is voor een distilleerderij of merknaam. Hoelang de desbetreffende lagen rijpen is de keus van de master blender.

Bij een leeftijd - bijvoorbeeld 15 jaar- houdt het in dat de oudste rum aanwezig in de solera minimaal 15 jaar is, maar dus ook jongere leeftijden. De verhoudingen tussen de jaren is geheel aan de master blender.

Conclusie
Als het woord solera op het etiket staat, dan weet je dus dat de drank nooit uit 1 jaar komt, maar dat het altijd om een blend gaat uit verschillende jaren, dus let niet op jaren en jaartallen. Is de smaak goed? Is de prijs ok? Dan heb je een prachtige drank, waar heel veel aandacht aan besteed is door een gedreven master blender en die gezien wordt als het paradepaardje van de distilleerderij.

Merken

Anker Amsterdam Spirits is exclusieve importeur van de onderstaande rums:

My message
Laden