Licor Beirão

 

Licor Beirão

Het verhaal van Licor Beirão begint eind 19de eeuw met een reizende verkoper van Port wijnen. Onderweg in Lousã wordt hij verliefd op de dochter van een apotheker. De romance eindigt in een huwelijk tussen de twee. Naast de gebruikelijke medicijnen werden in de apotheek ook geneeskrachtige likeuren verkocht die volgens geheim recept gemaakt werden. Helaas ging er een wet van kracht die het verbied om een geneeskrachtige werking toe te wijzen aan alcoholische dranken. De koopman ziet zijn kans en neemt de recepten over om de likeur zelf te maken in een kleine fabriek.

Jaren later na eerst in de fabriek gewerkt te hebben, koopt José Carranca Redondo deze over. Hij geeft de likeur uiteindelijk de naam Licor Beirão en weet deze met zijn marketing groot te maken. Dit doet hij zo goed dat de likeur nu nog steeds de nummer 1 likeur van Portugal is.

Vandaag de dag wordt de likeur geproduceerd in Quinta do Meiral in Lousã (Portugal). De distilleerderij heeft 12 hectare omliggende grond. Hier verbouwen ze zelf een deel van de planten en zaden die gebruikt worden voor de productie om zo de kwaliteit te garanderen. De overige ingrediënten komen van alle delen van de wereld zoals Brazilië, Sri Lanka en Turkije. De exacte ingrediënten blijven tot vandaag een geheim. Wat we wel weten is dat het recept uit 13 verschillende planten, specerijen en zaden bestaat. Deze worden toegevoegd aan alcohol waar de kruiden 3 weken hun smaken kunnen afgeven. Hierna wordt de likeur gefilterd en rust het nog enkele maanden voor te worden gebotteld. De kleur van is zacht amber. In de geur zitten duidelijk de kruidige aroma’s met een licht zoetje. De smaak is kruidig met een lichte anijssmaak. Op de achtergrond een zachte zoete sinaasappelsmaak.

Licor Beirão D’Honra

José Carranca Redondo, geboren in 1916, wordt gezien van de “vader” van Licor Beirão. Speciaal ter ere van hem hebben zijn zoon en kleinzoon 100 jaar later ter eerbetoon een recept gecreëerd. Deze likeur werd toepasselijk Licor Beirão d'Honra genoemd. Honra is namelijk Portugees voor eer. De likeur wordt gemaakt met dezelfde planten maar oude Brandy wordt hieraan toegevoegd. De smaak van Licor Beirão is herkenbaar maar ook de brandy komt met een florale en fruitige smaak goed door.

 

 

My message
Laden