Nucano mezcal

 

Nucano mezcal wordt gedistilleerd in San Dionisio Ocotepec, Oaxaca. De verschillende mezcals worden nog op ambachtelijke wijze en handmatig geproduceerd. De agaves die tussen de 8 en 17 jaar groeien, worden vakkundig door de Jimador met de hand geoogst. Vervolgens worden de agaves 4 dagen gegaard in de ketelvormige grondoven. Hier neemt de agave verschillende smaken op. Na afkoelen worden de agaveharten gemalen in een molen die wordt voortgetrokken door een paard. Hierna volgen 3 dagen van vergisting waarna het tijd is voor de dubbele distillatie in een koperen ketel over een haardvuur.

Mezcal verkrijgt zijn kwaliteit onder andere door de agave die wordt gebruikt en hoe lang deze heeft kunnen groeien.

Een aantal soorten agave zijn:

  • Espadin: Dit is de meest voorkomende soort Agave en is goed voor 90% van de mezcal productie. De smaak doet denken aan die van tequila. Espadin is dan ook de voorvader van de blauwe agave waar tequila van wordt gemaakt.
  • Cuishe: Deze agave wordt meestal in het wild geoogst en is een stuk zeldzamer dan de Espadin. Deze agave kenmerkt zich door een wat pittigere smaak met florale tonen.
  • Tepextate: Een wilde agave die een lange tijd nodig heeft om te volgroeien en daardoor niet veel voorkomend is. Mezcal van deze soort kan dus alleen gemaakt worden wanneer deze Tepextate beschikbaar is. Deze agave brengt een intense aardse en kruidige smaak.
  • Tobala: Deze wilde agave groeit op grote hoogte en houdt een rotsige ondergrond. De agave is in tegenstelling tot andere agave soorten afhankelijk van vogels en vleermuizen om zijn zaden te verspreiden. De agave is ook nog redelijk klein en daardoor is er weinig beschikbaar om mezcal van te maken. De agave heeft wel een intense smaak. Door de zeldzaamheid en smaak wordt deze agave ook wel de “koning van de mezcal” genoemd. De smaak is fruitig en complex.

Voor wie van de echte agave smaak houdt zijn er mezcals die niet rijpen in vaten. Op deze manier blijft de echte smaak behouden. Deze soorten worden “joven” mezcal genoemd. Wanneer agaves wel rijpen in vaten veranderd hierdoor het smaakprofiel en gaat een deel van pure agave smaak verloren.

Nucano heeft door het gebruik van verschillende soorten agaves en door te kiezen voor zowel “Joven” als gerijpte mezcals een prachtige serie weten te produceren:

  • Nucano Espadin Joven wordt gemaakt van 8 jaar oude Espadin agave en rijpt niet verder in vaten. Hierdoor zijn de rokerige en florale kenmerken van de agave en productie nog duidelijk te onderscheiden. Een goede kennismaking in de wereld van mezcal. Dubbel Gouden medaille op de “San Francisco World Spirit Competition 2018”.
  • Nucano Espadin Reposado wordt gemaakt van 8 jaar oude Espadin agave en rijpt 8 tot 12 maanden in Amerikaanse eiken vaten. De smaak is zacht en fris met kenmerken van ananas en kaneel. Een wat lichtere “easy to drink” mezcal.
  • Nucano Espadin Anejo wordt gemaakt van 8 jaar oude  Espadin Agave en rijpt 3 tot 5 jaar in Amerikaanse eiken vaten. Hierdoor ontstaat de prachtige donkeren kleur en een zachte en zoete smaak. De smaken uit het vat zijn duidelijk terug te vinden in de smaak. Hinten van vanille, koffie en chocolade. Deze mezcal heeft smaken die doen denken aan het goede whisky.
  • Nucano Tobala Joven wordt gemaakt van 12 jaar oude zeer zeldzame Tobala agave. Deze agave geeft de mezcal een complex fruitige en zoete smaak. Een echte mezcal van hoge kwaliteit!
  • Nucano Cuishe Joven wordt gemaakt van de Cuishe Agave. Deze agave heeft maar liefst 15 jaar mogen groeien voordat deze wordt geoogst. Het resultaat is een sterkte aardse mineraalachtige agave smaak zoals bekend van de Cuishe agave. Deze mezcal heeft dubbel Goud gewonnen op de “San Francisco World Spirit Competition 2019”.
  • Nucano Tepextate Joven gemaakt van 17 jaar oude zeldzame Tepextate agave. Een krachtige, licht bittere smaak van agave. Deze mezcal heeft een sterke afdronk.
My message
Laden