“Alle tequila’s zijn mezcal, maar niet alle mezcals zijn tequila”

Eigenlijk is er maar één grote overeenkomst, en dat is dat beide gemaakt worden van de agave; hierbij wel aangegeven dat we in dit artikel spreken over tequila en mezcal van 100% agave (dat vermeld moet worden op het etiket) en niet over de wat eenvoudigere types genaamd “mixtos” die een percentage suiker mogen bevatten van andere gewassen, zoals rietsuiker).

Het eerste grote verschil is de soort agave. Tequila mag uitsluitend gemaakt worden van de agave tequilana Weber ook wel Blue Agave genoemd. Voor mezcal zijn er meer dan 30 soorten agave die gebruikt kunnen worden, waaronder een aantal wilde soorten. De meest gebruikte is de agave espadin; welke de grote voorvader is van de blue agave.

Overeenkomsten en verschillen -Regio’s-

Uit 2 of 3 regio’s kan zowel Tequila als Mezcal komen, maar voor het grote deel komen ze van verschillende gebieden.
Tequila mag geproduceerd worden in 5 regio’s, waarbij Jalisco (met daarin de stad Santiago de Tequila) de belangrijkste regio is. Mezcal kan komen uit 9 regio’s, waarbij Oaxaca de belangrijkste is.

Overeenkomsten en verschillen -Distilleren-

Beiden worden gemaakt van het hart (de pinã) van de agave. Bij tequila worden deze gestoomd (omzetten van zetmelen naar vergistbare suikers) in conventionele ovens en 2 of 3 keer gedistilleerd. Bij de Mezcal worden de agave’s “begraven” in een kuil, waarin een vuur is gestookt van hout en houtskool en de agave’s langzaam op gaar stomen. Distillatie is vaak in zeer kleine, primitief ogende ketels, variërend van modellen van klei tot allerlei metaal. Grotere Mezcal producenten gebruiken vaak meer moderne methode’s, maar de kleinere blijven de oude traditionele methode gebruiken, waarbij de kenmerkende rokerige geuren en smaken ontstaan.

Overeenkomsten en verschillen -Etiketten en wetgeving

De leeftijd van Tequila en Mezcal is wettelijk vastgelegd en -verplicht- op het etiket vermeld.
Voor Tequila zijn dat:
- Blanco (Platinum,Silver. Plato of White) 0 - 2 maanden rijping 
- Reposado (Aged) 2 – 12 maanden rijping.
- Aňejo (Extra Aged) 1- 3 jaar rijping.
- Extra Aňejo (Ultra Aged) meer dan 3 jaar gerijp. De gebruikte fusten mogen niet groter zijn dan 600 liter.

Voor Mezcal:
Joven (Blanco of Abocado) 0 – 2 maanden rijping.
Reposado 2 – 12 maanden
Aňejo minstens 1 jaar

Daarnaast zijn er nog talloze wettelijke verplichtingen (en verschillen) in alcoholpercentage, export hoeveelheden en opslag.

Overeenkomsten en verschillen -Smaak

Waarbij een goede tequila, gewaardeerd wordt voor zijn zijde zachte geraffineerde smaak is een Mezcal juist mooi door zijn stevige, rokerige en aardse karakter. Zie het als de zon en de maan, of de broer en de zus; of wat dichterbij Cognac en Armagnac, allebei van de druif, maar zo verschillend!

Met Nucano Mezcal hebben wij een prachtig mezcal in ons exclusieve portfolio. Wil je daar meer over lezen? Klik dan hier!

My message